De psychologische effecten van geautomatiseerde werkplekkenDe psychologische effecten van geautomatiseerde werkplekken

Een van de grootste uitdagingen waar bedrijven tegenwoordig voor staan, is het vinden van de juiste balans tussen een actieve en een ontspannen kantoorsfeer. Een goede werkcultuur is gebaseerd op een hoge mate van vertrouwen en begrip tussen alle aspecten van het bedrijf - personeel, werkgevers en klanten. Het is belangrijk dat werknemers weten dat ze worden gewaardeerd en dat hun mening wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Uit het onderzoek bleek ook dat meer dan zes van de tien werknemers persoonlijk geluk belangrijker vinden dan salaris, wat suggereert dat de sfeer op kantoor niet alleen een cruciale rol speelt bij het aantrekken van toptalent, maar ook bij het vasthouden van de beste mensen binnen het bedrijf.

De resultaten van dit onderzoek komen op een moment dat er een enorme toename is in het gebruik van geautomatiseerde werkpleksystemen om de efficiëntie te verhogen en kosten te besparen voor bedrijven in het hele Verenigd Koninkrijk. Volgens deskundigen kan deze trend echter averechts werken en een ernstige belemmering blijken te zijn voor het behoud van personeel, met name in de creatieve en technologische industrie. Volgens Paul Taylor, organisatiepsycholoog en consultant in het Verenigd Koninkrijk, is de huidige levensstijl van dien aard dat het onmogelijk is om menselijke interactie volledig uit de vergelijking te schrappen. "Feit is dat het tempo van de technologische veranderingen zo snel en onvoorspelbaar is dat, tenzij bedrijven het tempo van de veranderingen op de een of andere manier kunnen beheersen of kunnen uitzoeken hoe ze het kunnen stoppen, ze te maken zullen krijgen met een verlies van belangrijk talent," zegt hij.

In plaats daarvan is het essentieel om manieren te vinden om een comfortabele werkomgeving te stimuleren en ervoor te zorgen dat werknemers zich bewust zijn van de mogelijkheden van technologische automatisering. "De automatiseringssoftware maakt deel uit van dit proces, maar is zeker niet het hele verhaal. Werknemers moeten beseffen dat deze dingen gaan gebeuren, al is het maar door een verhoogde productiviteit en efficiëntie," zegt Taylor. Dit betekent dat er duidelijk gecommuniceerd moet worden over de impact van technologie op de sfeer op kantoor. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het psychologische effect van automatiseringssoftware is waarschijnlijk groter dan dat van het eigenlijke geautomatiseerde werkpleksysteem, waardoor de aanpak des te belangrijker is.